Kapros túrós béles

Hozzávalók

Tészta:

  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg Rama
  • 3 dkg élesztő
  • 1 egész tojás
  • 1 dl tej
  • 1 ek cukor
  •  1 tk  só
  • 1-2 ek tejföl

Töltelék:   

  • 1 kg tehéntúró
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 3 tojás sárgája
  • 2 ek búzadara
  • 17 dkg porcukor
  • 33 dkg tejföl
  • kapor ízlés szerint
  • 25 dkg főtt áttört burgonya
  • 4 tojás fehérje
  • csipet só

Tetejére:

  • 1 egész tojás
  • 3 ek tejföl
  • 1 ek porcukor

Elkészítés:

A tésztához az 1 dl tejbe belekeverjük a cukrot, meglangyosítjuk és felfuttatjuk benne az élesztőt. A margarint megolvasztjuk. A liszthez hozzá keverjük a sót, hozzáadjuk az élesztőt, tojást, tejfölt, olvasztott margarint és lágy kelt tésztát gyúrunk. Tepsi nagyságúra nyújtjuk és zsírozott lisztezett tepsibe helyezzük, ahol letakarva duplájára kelesztjük.

A töltelékhez kemény habbá verjük a tojások fehérjét a sóval. A megfőtt burgonyát összetörjük, majd a többi hozzávalóval együtt simára keverjük, végül óvatosan beleforgatjuk a kemény  habbá vert tojás fehérjét. A megkelt tésztára öntjük, egyenletesen elsimítjuk, tetejét megkenjük a tojás, cukor és tejföl keverékével. 180- fokos sütőben 25-30 percig sütjük. Aki szereti a tetejét megszórhatja egy kis fahéjjal.

 Fogyassza egészséggel!