Kapros túrós béles
Hozzávalók
Tészta:
- 40 dkg liszt
- 10 dkg Rama
- 3 dkg élesztő
- 1 egész tojás
- 1 dl tej
- 1 ek cukor
- 1 tk só
- 1-2 ek tejföl
Töltelék:
- 1 kg tehéntúró
- 1 citrom reszelt héja
- 1 cs vaníliás cukor
- 3 tojás sárgája
- 2 ek búzadara
- 17 dkg porcukor
- 33 dkg tejföl
- kapor ízlés szerint
- 25 dkg főtt áttört burgonya
- 4 tojás fehérje
- csipet só
Tetejére:
- 1 egész tojás
- 3 ek tejföl
- 1 ek porcukor
Elkészítés:
A tésztához az 1 dl tejbe belekeverjük a cukrot, meglangyosítjuk és felfuttatjuk benne az élesztőt. A margarint megolvasztjuk. A liszthez hozzá keverjük a sót, hozzáadjuk az élesztőt, tojást, tejfölt, olvasztott margarint és lágy kelt tésztát gyúrunk. Tepsi nagyságúra nyújtjuk és zsírozott lisztezett tepsibe helyezzük, ahol letakarva duplájára kelesztjük.
A töltelékhez kemény habbá verjük a tojások fehérjét a sóval. A megfőtt burgonyát összetörjük, majd a többi hozzávalóval együtt simára keverjük, végül óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojás fehérjét. A megkelt tésztára öntjük, egyenletesen elsimítjuk, tetejét megkenjük a tojás, cukor és tejföl keverékével. 180- fokos sütőben 25-30 percig sütjük. Aki szereti a tetejét megszórhatja egy kis fahéjjal.
Fogyassza egészséggel!