Karamellás méteres

Hozzávalók

Tészta:

  • 4 tojás
  • 25 dkg kristálycukor
  • 26 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 1 dl langyos víz
  • 1 dl étolaj

Krém:   

  • 2 cs karamell pudingpor
  • ½ l tej
  • 20 dkg Rama
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg Rama

Tetejére: 

  • 20 dkg tortabevonó
  • 3 ek étolaj

Elkészítés:  

Először karamell mártást készítünk, melyhez a 20 dkg kristálycukrot karamellizáljuk. Ha arany barna színű, lehúzzuk a tűzről és belekeverjük az 5 dkg Rama margarint, majd hozzá öntjük a mikróban felmelegített tejszínt. Újból vissza rakjuk a tűzre és még 5 percig főzzük. Pár órára hűtőbe tesszük dermedni. A tésztához szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, hozzá keverjük a tojások sárgáját a vizet és a sütőporral elkevert lisztet. Végül bele keverjük az étolajat. Sütőpapírral kibélelünk 2 db őzgerinc sütőformát és a masszát egyenletesen elosztva bennük 180- fokos sütőben 25 percig sütjük. Kiborítjuk a tepsiből, lehúzzuk róla a papírt és kihűtjük.

A krémhez a tejben csomómentesen elkeverjük a pudingport és sűrűre főzzük. Ha kihűlt hozzákeverjük a margarint, majd a kihűlt megdermedt karamellkrémmel együtt jó habosra keverjük.

Összeállítás:

A kihűlt piskótákat 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Veszünk egy szeletet megkenjük vastagon krémmel, ráteszünk egy másik szeletet. Letesszük egy tálcára megkenünk egy következő szeletet, melyet krémes felével hozzányomunk a lerakott süteményhez és ezt addig folytatjuk míg minden hozzávaló el nem fogy. Kb egyméteres rudat kapunk, melyet ketté vágunk és pár órára hűtőbe tesszük. A csokoládét az étolajjal megolvasztjuk és bevonjuk vele a sütemény tetejét. Ha a csokoládé megdermedt a tetején, forró vízbe mártott késsel kissé srégan felszeleteljük.