Aranygaluska vanília vagy borsodóval

Szerző: admin Közzétéve:

Hozzávalók:

Tészta:         

  • 1 kg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 6 dl tej
  • 4 tojás sárgája
  • 12 dkg Rama
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja

A szóráshoz:

  • 20 dkg margarin
  • 30 dkg porcukor
  • 40 dkg darált dió
  • 2 cs vaníliás cukor

Vanília sodó:     

  • 3 cs vaníliás pudingpor
  • 1,5 l tej 
  • 3 cs vaníliás cukor
  • 9 ek kristálycukor

Borsodó:               

  • 4 dl fehérbor
  • 2 dl víz
  • 1 citrom
  • 1 ek liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 4 tojás
  • 2 cs vaníliás cukor

Elkészítés:

Az élesztőt 1 dl langyos tejben 1 ek cukorral felfuttatjuk. A lisztbe belekeverjük a többi cukrot a sót a reszelt citrom héját. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt a tojások sárgáját a megolvasztott margarint és a tejjel együtt könnyen nyújtható tésztát gyúrunk. Jó alaposan kidolgozzuk, majd lisztezett kelesztő tálba téve 1 órát kelesztjük.

Lisztezett deszkán egy ujjnyi vékonyra nyújtjuk és pogácsa szaggatóval kis köröket szaggatunk.  

Margarinnal megkent tepsit kirakunk a korongokkal. Meglocsoljuk olvasztott margarinnal és vastagon megszórjuk a cukorral, vaníliás cukorral összekevert darált dióval. Tetejére ismét egy sor tésztát teszünk, meglocsoljuk margarinnal, megszórjuk cukros dióval. Ezt addig ismételjük amíg minden hozzávaló el nem fogy.

A tetejére dió maradjon. ( Nekem 3- sor tésztám lett 25×30- as tepsiben).

Még letakarva a tepsiben pihentetjük 10- percet, majd 180- fokra előmelegített sütőben alsó felső sütésen 40-50 percig sütjük.

Én kb félidőben leszoktam takarni a tetejét sütőpapírral és így sütöm tovább, hogy a dió ne égjen meg a tetején. Közben elkészítjük valamelyik sodót.

Vanília sodó:

A pudingport a cukorral, vaníliás cukorral a tejben csomómentesen elkeverjük és közepes lángon sűrűre főzzük. (Ez a mártás hígabb lesz mint a hagyományos puding).

Borsodó:

A citromot megmossuk és a héját vékonyan, hogy a fehér rész ne kerüljön bele levágjuk. Legegyszerűbben ezt zöldség hámozóval tehetjük.

A bort a vízzel a citrom kifacsart levével és levágott héjával a vaníliás cukorral felforraljuk.

A cukrot, lisztet és a tojások sárgáját kihabosítjuk, állandó keverés mellett hozzáadjuk a forró bort és sűrűre főzzük.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük és a még forró tojásos krémet apránként hozzákeverjük.

A megsült kalácsból tépkedünk egy adagot és meglocsoljuk a még meleg vanília vagy borsodóval.

Kategóriák: Kelt tészták