Somlói bombatorta
Hozzávalók a tésztához:
- 1 db diós 2 db kakaós, és 1 db sima piskótalapot sütünk 3-3 tojásból. Alap piskóta receptek – itt!
Vanília krém:
- 8 dl tej
- 20 dkg kristálycukor
- 3 cs vaníliapuding
- 2 cs vaníliás cukor
- 5 tojás fehérje
- 1 cs zselatin
Az ízesítéshez, öntethez, díszítéshez:
- 10 dkg mazsola
- 1 rumaroma vagy 1 dl rum
- 15 dkg durvára vágott dió
- reszelt citromhéj
- kakaópor
- tejszínhab
- 10 dkg cukor
Elkészítés:
A krémhez sűrűre főzzük a tejben a vaníliapudingot, a vaníliás cukrot, és 10 dkg kristálycukrot. Még forrón közé keverjük a 10 dkg cukorral kemény habbá vert tojásfehérjéket. A zselatint egy kevés vízben feloldjuk és még melegen ezt is közé keverjük.
Az öntethez 10 dkg cukrot, 1 dl vízben addig főzünk míg teljesen feloldódik. Miután a cukoroldat kihűlt közé keverjük a rumot vagy rumaromát, a reszelt citromhéjat, és a mazsolát.
Összeállítás:
A kakaós piskótalapot egy félgömb alakú edénybe helyezzük, és enyhén megspricceljük rumos cukoroldattal. A sárga krém harmadát rákenjük, megszórjuk mazsolával, dióval és sima lappal befedjük. Arra is cukoroldatot spriccelünk, majd krémet teszünk, mazsolát és diót. Ráhelyezzük a diós lapot, ezt is megspricceljük sziruppal, rátesszük a krémet, mazsolád, diót, és befedjük a kakaós lappal.
Hűtőben szilárdítjuk majd tálalás előtt kiborítjuk a formából. Tejszínhabbal, kakaószórással vagy csokoládéval díszítjük.