Árvácska
Hozzávalók:
Sárga tészta:
- 2 egész tojás
- 12,5 dkg kristálycukor
- 1/2 dl étolaj
- 1/2 dl langyos víz
- 1/2 cs. sütőpor
- 13 dkg rétesliszt
A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, közé tesszük a tojások sárgáját a langyos vizet a sütőporral elkevert lisztet végül az étolajat. Zsírpapírral bélelt őzgerinc formába töltjük és 180-fokos sütőben 20-25 perc alatt, megsütjük. Még melegen kiborítjuk a formából és kihűtjük.
Rózsaszín tészta: ugyan az, mint a sárga, csak pár csepp piros ételfestéket keverünk hozzá.
A rózsaszín és sárga tésztát keresztbe és hosszába is kettévágom, így 4-4 rudat fogunk kapni.
Barna tészta: szintén ugyan azok a hozzávalók, csak a lisztből kiveszünk egy evőkanálnyit és keserű kakaóporral helyettesítjük. Ebből a tésztából két adagot sütünk sima tepsiben, és ha kisült, még melegen nedves konyharuhán feltekerjük.
A 4 rudat összefordítjuk, beletesszük a kitekert barna tésztába, és újból feltekerjük, hogy együtt hűljenek ki.
Krém:
- 45 dkg Rama
- 40 dkg porcukor
- 2 cs. vaníliás cukor
- 6 dl tej
- Másfél csomag vanília ízű pudingpor
- Kevés rumaroma
- 1 ek. kakaópor
Elkészítése:
A margarint a vaníliás cukorral és a porcukorral jó habosra keverjük.
A tejet és a vaníliás pudingport krémmé főzzük és gyakori kevergetés mellett, kihűtjük, majd hozzákeverjük a habos vajkrémhez. A krém ¼ részét, kivesszük és kakaópor, rumaromát keverünk hozzá.
Összeállítás: a barna lapot kiterítjük, rákenjük a fehéren maradt krém felét, majd ráteszem a színes rudakat, úgy, hogy egy rózsaszín és egy sárga legyen egymás mellett. Rákenjük a kakaós krémet. Ellentétes színű tésztát teszünk a tetejére, majd szorosan feltekerjük, konyharuhával összefogjuk, és hűtőben dermesztjük. Tálaláskor 1cm-es szeletekre vágjuk. Ugyan így készítünk még egy rudat.
Kiadós édesség és nagyon mutatós.