Narancs szelet
Hozzávalók:
Narancsos piskótához:
- 4 tojás
- 25 dkg cukor
- 1 dl étolaj
- 1 dl langyos víz
- 26 dkg rétesliszt
- 1 cs sütőpor
- 1 vérnarancs aroma vagy narancssárga ételfesték
- 1 narancs reszelt héja
A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, közé keverjük a tojások sárgáját, hozzáadjuk kanalanként a vizet, az aromát, majd belekeverjük a sütőporral, narancshéjjal elkevert lisztet, végül kanalanként az étolajat.
Kettévesszük a masszát és kivajazott őzgerinc formákban 180-fokos sütőben 25-percig sütjük.
Ebből a tésztából még két adagot sütünk,csak azokat egy sima nagy tepsiben.
Krém:
7.5 dl tejből, 3 cs tejszínízű pudingporból krémet főzünk. 30 dkg Ramát habosra kavarunk 30 dkg porcukorral és 1 narancs reszelt héjával.
Ha kihűlt az előző krém a kettőt jó habosra összekeverjük.
Összeállítás:
A sima piskótalapot kettévágjuk úgy, hogy az egyik lap egy pár centivel nagyobb legyen. A kisebb lapot megkenjük vékonyan krémmel. Az őzgerinc fermában sütött piskótát ketté vágjuk, majd a ket felet szintén ketté vágjuk, így 4 csíkot fogunk kapni (vagyis 8-at mert két formába sütöttük) A megkent kisebb piskóta lapra ráhelyezzük a 4 piskótacsíkot, úgy, hogy minden egyes között megkenjük krémmel. Így lesz keresztbe vágott narancs gerezd formája. Tetejét is megkenjük krémmel, ráborítjuk a nagyobbik piskótalapot, úgy, hogy teljesen körbefogja. Ennek tetejét ismét vékonyan megkenjük krémmel, majd beborítjuk nyújtható fondantal.( Ezeket a műveleteket mégegyszer megismételjük a másik tésztával. De akár fél adagot is süthetünk akkor csak egy tepsi sima piskótánk, és egy őzgerinc formás piskótánk lesz. Ekkor a krémet is felezzük meg.)
A tetejére való fondant elkészítése a Minyon nyújtható fondant-al nevű süteménynél található!