Bodza szörp

Hozzávalók:

  • 25 db nagyobb bodzavirág
  • 4 kg kristálycukor
  • 6 l víz
  • 5-6 db citrom
  • 10 dkg citromsav
  • 1 kk. nátrium-benzoát

5 liter vizet felteszünk főni, 3,5 kg cukorral. A maradék cukrot karamellizáljuk, (óvatosan, hogy meg ne égjen, mert keserű lesz), majd felengedjük 1 liter vízzel, és addig melegítjük, míg a karamellizált cukor teljesen fel nem olvad. A cukros leveket összeöntjük, és újra forraljuk. Miután kihűlt beletesszük a bodzavirágokat, a felkarikázott citromot, a citromsavat, és a benzoátot. 4-5 napig hagyjuk összeérni az ízeket, naponta többször megkevergetve, majd leszűrjük és üvegekbe töltjük. Vízzel vagy szódával hígítva fogyasztjuk.