Bodza szörp

Szerző: admin Közzétéve:

Hozzávalók:

  • 25 db nagyobb bodzavirág
  • 4 kg kristálycukor
  • 6 l víz
  • 5-6 db citrom
  • 10 dkg citromsav
  • 1 kk. nátrium-benzoát

Elkészítése:

5 liter vizet felteszünk főni 3,5 kg cukorral.

A maradék cukrot karamellizáljuk (óvatosan, hogy meg ne égjen, mert keserű lesz), majd felengedjük 1 liter vízzel és addig melegítjük, míg a karamellizált cukor teljesen fel nem olvad.

A cukros leveket összeöntjük és újra forraljuk.

Miután langyosra hűlt beletesszük a bodzavirágokat, a felkarikázott citromot, a citromsavat, és a benzoátot, melyhez még a meleg folyadékból kiveszünk egy keveset és feloldjuk benne.

2-3 napig hagyjuk összeérni az ízeket, naponta többször megkevergetve, majd leszűrjük újból felforraljuk és alaposan megtisztítot üvegekbe töltjük. Mehet is a kamra polcra. Ha tartósítóval készítjük akkor nem kell száraz dunsztba tenni az üvegeket. Vízzel vagy szódával hígítva, jégkockával fogyasztjuk.

Ugyan így készíthetünk akácvirág és hársfavirág szörpöt is. Az akáchoz egy bevásárló kosár virágra lesz szükségünk, melyet a száráról lecsipegetünk. Ez kb 1kg virág lesz.

A hárshoz kb 60-80 dkg virág kell az intenzív íz érdekében.

Menta és citromfű szörpöt is így készíthetünk, annyi külömbséggel, hogy a cukrot nem karamellizáljuk. Helyette én 1-2 tk ételfestéket használtam. A mentához zöldet a citromfűhöz sárgát. 2-2 nagy csokor mentára vagy citromfűre lesz hozzá szükségünk, de minél több annál intenzívebb az íz. Hígítás: 1:4

 🥂 Fogyassza egészséggel! 

Kategóriák: Házi szörpök