Levendula szörp
Hozzávalók:
- 1 l levendula virág
- 4 kg cukor
- 1o dkg citromsav
- 1 kk nátrium-benzonát
- 6 liter víz
Elkészítése: 1 liter vízet felforralunk, beledobjuk a száráról lecsipkedett és megmosott levendula virágot. Letakarva egy-két órát áztatjuk.(ez attól függ milyen intenzív ízt szeretnénk.) Közben a többi vizet felforraljuk a cukorral, beletesszük a citromsavat a nátrium benzoátot. A beáztatott levendulát leszűrjük a két folyadékot összeöntjük és újból felforraljuk. Még forrón üvegekbe töltjük és a kupakot rácsavarva egy pár másodpercre fejre állítjuk. A szörpnek csodás lilás rózsaszín színe lesz a citromsavtól. Hígítási arány 1 rész szörp és 4 rész víz. (ízlés szerint eltérhet.)
Ugyan így készíthetünk Kakukkfű szörpöt is, mely nagyon hasznos köhögés csillapításra. Télen langyosra melegítve tea helyett is fogyaszthatjuk. Nyáron jégkockával kínáljuk. Hígítás:kb 1:4
? Fogyassza egészséggel!