Levendula szörp

Hozzávalók:

  • 1 l levendula virág
  •  4 kg cukor
  • 1o dkg citromsav
  • 1 kk nátrium-benzonát
  • 6 liter víz

Elkészítése: 1 liter vízet felforralunk, beledobjuk a száráról lecsipkedett és megmosott levendula virágot. Letakarva egy-két órát áztatjuk.(ez attól függ milyen intenzív ízt szeretnénk.) Közben a többi vizet felforraljuk a cukorral, beletesszük a citromsavat a nátrium benzoátot. A beáztatott levendulát leszűrjük a két folyadékot összeöntjük és újból felforraljuk. Még forrón üvegekbe töltjük és a kupakot rácsavarva egy pár másodpercre fejre állítjuk. A szörpnek csodás lilás rózsaszín színe lesz a citromsavtól. Hígítási arány 1 rész szörp és 4 rész víz. (ízlés szerint eltérhet.)

Ugyan így készíthetünk Kakukkfű szörpöt is, mely nagyon hasznos köhögés csillapításra. Télen langyosra melegítve tea helyett is fogyaszthatjuk. Nyáron jégkockával kínáljuk. Hígítás:kb 1:4

🥂 Fogyassza egészséggel!