Rózsaszörp

Hozzávalók

  • 40 dkg vörös rózsaszirom
  • 2 dl víz
  • cukor
  • 4 db citrom
  • citromsav
  • nátrium-benzoát

40 dkg vörös rózsaszirmot, folyó víz alatt szűrőben óvatosan megmosunk. 2 l hideg vízben feltesszük főni. Egy pár percig forraljuk, míg a szirmok elveszítik színüket, majd leszűrjük, és megmérjük a folyadék súlyát. Annyi cukrot adunk hozzá, amilyen súlyú a folyadék, és szirupot főzünk belőle. Hozzákeverünk 3-4 citrom levét, vagy 3 dkg citromsavat.Egy keveset veszünk ki a szirupból, langyosra hűtjük, és feloldunk benne egy kávés kanál nátrium- benzoátot, majd a forró sziruphoz öntjük, és jól elkeverjük. Még forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.