Rózsaszörp

Szerző: admin Közzétéve:

Hozzávalók

  • 60-80 dkg vörös rózsaszirom
  • 6 l víz
  • 4 kg cukor
  • 1o dkg citromsav
  • 1 kk nátrium-benzoát

Elkészítése:
A rózsaszörpöt piros vagy bordó illatos rózsából érdemes készíteni, de ha más színű illatos rózsánk van az is megfelelő. Ebben az esetben én 1 ek piros ételfestéket keverek hozzá a végén a szebb szín érdekében. De természetesen ez elhagyható akkor is szép színt kapunk csak nem olyan intenzívet.
A rózsaszirmot, folyó víz alatt szűrőben óvatosan megmossuk.  Egy nagy fazékba tesszük melyben majd főhet is. Leöntjük a 6 l vízzel és többször megkevergetve 3-5 órát áztatjuk , majd feltesszük főni. Egy pár percig forraljuk, míg a szirmok elveszítik színüket. A szirmokat alaposan kinyomkodva kiszedjük és apró lyukú szűrőn melyre egy textil pelenkát is helyezünk, leszűrjük a folyadékot. Hozzáadjuk a cukrot és felforraljuk. Oldódás után még kb 10 percig forraljuk,  belekeverjük a citromsavat. A szörp színe akkor lesz igazán szép ha belekevertük a citromsavat. Egy keveset veszünk ki a szirupból és feloldunk benne egy kávés kanál nátrium- benzoátot, majd a forró sziruphoz öntjük és jól elkeverjük. A végén belekeverhetjük az ételfestéket ha szükségesnek tartjuk. Még forrón üvegekbe töltjük.

Ezzel a módszerrel készíthetünk pitypang és orgona szörpöt is.

A pitypang szörphöz :

4 nagy marék kb. fél kg zöld részéről lecsipkedett pittypang virágra lesz szükségünk. És a szebb szín érdekében 1 ek sárga ételfestékre. (elhagyható).

Az orgona szörphöz:

1 nagy bevásárló kosár orgonára lesz szükségünk, melyet a zöld részekről lecsipegetünk. (ez egy picit macerás művelet, de megéri.) kb 1 kg virágszirom lesz belőle. 2 tk. kék és 1 tk. piros ételfesték, (elhagyható) mert ahogy hűl a kellemes lila szín sárgásra változik, de az ízén nem változtat. A továbbiakban úgy járunk el mint a rózsa szörpnél.

🥂 Fogyassza egészséggel! 

Kategória: Házi szörpök