Almás, túrós, meggyes rétes

Hozzávalók
Réteslap:
- 2 cs 6 lapos készen vásárolt réteslap
- 1 dl étolaj
- kevés zsemlemorzsa
- 1 tojás sárgája
- 2 ek tej
A lent leírt mennyiségű töltelékek 4-5 rúd réteshez elegendők, attól függően milyen vastagon töltjük.
Ezért a réteslap mennyisége 4 rúdhoz van megadva.
Alma töltelék:
- 1 ½ kg savanykás alma
- 15 dkg kristálycukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 kk fahéj
- 1 kk őrölt szegfűszeg

Elkészítés:
Az almát megpucoljuk és nagylukú reszelőn lereszeljük. Egy kicsit állni hagyjuk, hogy levet engedjen. Ha ez megtörtént kinyomkodjuk. Összekeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal és az őrölt szegfűszeggel.
Közepes lángon gyakran kevergetve 10 percig főzzük, míg kissé összeesik.
Kihűtve használjuk a rétes töltéséhez.
Pudingos almás töltelék:
A hozzávalók ugyan azok mint a sima almásnál + 1 cs vanília ízű pudingpor + 3 dl almalé
Elkészítés: Ugyan úgy megfőzzük az almát, közben a kinyomkodott alma levét felhasználva 3 dl lével csomómentesen elkeverjük a pudingport és sűrűre főzzük. Még melegen a megfőtt almához keverjük és egy pár percet még együtt is főzzük. Szintén kihűtve használjuk.
Pudingos meggyes töltelék
- 2 üveg meggybefőtt
- 15-20 dkg kristálycukor
- 1 tk fahéj
- 2 cs vaníliás cukor
- 2 cs vaníliás pudingpor
Elkészítés: A meggyet leszűrjük és a levéből kimérünk 5 dl-t. A pudingot, cukrot, vaníliás cukrot, fahéjat csomómentesen elkeverjük a meggylével és sűrűre főzzük. Még forrón belekeverjük a meggyszemeket, majd kihűtve használjuk.
Túró töltelék:
- 0,5 kg túró
- 10-15 dkg porcukor
- 1 ek vaníliás pudingpor
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 egész tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 5 dkg mazsola
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A többi hozzávalót kézi robotgép segítségével összekeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a tojások kemény habját.
Ezek a töltelékek pitékhez is használhatók.
Rétes töltése:
Egy konyharuhát benedvesítünk és leterítjük a konyhapultra. Erre ráfektetünk egy rétes lapot, ecset segítségével megkenjük étolajjal és megszórjuk vékonyan zsemlemorzsával. Ráfektetjük a másik lapot szintén megkenjük étolajjal és zsemlezsemlemorzsával.
Rátesszük a harmadik lapot, melyet szintén megkenünk olajjal és zsemlemorzsával. A réteslapok szélétől pár centire, 5-6 cm szélességben 2 cm vastagon elterítjük és feltekerjük.
Tetejét megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt arany barnára sütjük. Felszeleteljük és porcukorral megszórva tálaljuk. Hidegen és melegen is fogyasztható.