Almás, túrós, meggyes rétes

Hozzávalók

Réteslap:

  • 2 cs 6 lapos készen vásárolt réteslap
  • 1 dl étolaj
  • kevés zsemlemorzsa
  • 1 tojás sárgája
  • 2 ek tej

A lent leírt mennyiségű töltelékek 4-5 rúd réteshez elegendők, attól függően milyen vastagon töltjük.

Ezért a réteslap mennyisége 4 rúdhoz van megadva.


Alma töltelék:

  • 1 ½ kg savanykás alma
  • 15 dkg kristálycukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 kk fahéj
  • 1 kk őrölt szegfűszeg

Elkészítés:

Az almát megpucoljuk és nagylukú reszelőn lereszeljük. Egy kicsit állni hagyjuk, hogy levet engedjen. Ha ez megtörtént kinyomkodjuk. Összekeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal és az őrölt szegfűszeggel.

Közepes lángon gyakran kevergetve 10 percig főzzük, míg kissé összeesik.

Kihűtve használjuk a rétes töltéséhez.


Pudingos almás töltelék:

A hozzávalók ugyan azok mint a sima almásnál + 1 cs vanília ízű pudingpor + 3 dl almalé

Elkészítés: Ugyan úgy megfőzzük az almát, közben a kinyomkodott alma levét felhasználva 3 dl lével csomómentesen elkeverjük a pudingport és sűrűre főzzük. Még melegen a megfőtt almához keverjük és egy pár percet még együtt is főzzük. Szintén kihűtve használjuk.


Pudingos meggyes töltelék

  • 2 üveg meggybefőtt
  • 15-20 dkg kristálycukor
  • 1 tk fahéj
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 2 cs vaníliás pudingpor

Elkészítés:  A meggyet leszűrjük és a levéből  kimérünk 5 dl-t. A pudingot, cukrot, vaníliás cukrot, fahéjat csomómentesen elkeverjük a meggylével és sűrűre főzzük. Még forrón belekeverjük a meggyszemeket, majd kihűtve használjuk.


Túró töltelék: 

  • 0,5 kg túró
  • 10-15 dkg porcukor
  • 1 ek vaníliás pudingpor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 egész tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dkg mazsola

Elkészítés: 

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A többi hozzávalót kézi robotgép segítségével összekeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a tojások kemény habját.

Ezek a töltelékek pitékhez is használhatók.


Rétes töltése:

Egy konyharuhát benedvesítünk és leterítjük a konyhapultra. Erre ráfektetünk egy rétes lapot, ecset segítségével megkenjük étolajjal és megszórjuk vékonyan zsemlemorzsával. Ráfektetjük a másik lapot szintén megkenjük étolajjal és zsemlezsemlemorzsával.

Rátesszük a harmadik lapot, melyet szintén megkenünk olajjal és zsemlemorzsával. A réteslapok szélétől pár centire, 5-6 cm szélességben 2 cm vastagon elterítjük és feltekerjük.

Tetejét megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt arany barnára sütjük. Felszeleteljük és porcukorral megszórva tálaljuk. Hidegen és melegen is fogyasztható.