Aranygaluska vanília vagy borsodóval
Hozzávalók:
Tészta:
- 1 kg liszt
- 5 dkg élesztő
- 6 dl tej
- 4 tojás sárgája
- 12 dkg Rama
- 10 dkg porcukor
- 2 csipet só
- 1 citrom reszelt héja
A szóráshoz:
- 20 dkg margarin
- 30 dkg porcukor
- 40 dkg darált dió
- 2 cs vaníliás cukor
Vanília sodó:
- 3 cs vaníliás pudingpor
- 1,5 l tej
- 3 cs vaníliás cukor
- 9 ek kristálycukor
Borsodó:
- 4 dl fehérbor
- 2 dl víz
- 1 citrom
- 1 ek liszt
- 20 dkg porcukor
- 4 tojás
- 2 cs vaníliás cukor
Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos tejben 1 ek cukorral felfuttatjuk. A lisztbe belekeverjük a többi cukrot a sót a reszelt citrom héját. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt a tojások sárgáját a megolvasztott margarint és a tejjel együtt könnyen nyújtható tésztát gyúrunk. Jó alaposan kidolgozzuk, majd lisztezett kelesztő tálba téve 1 órát kelesztjük.
Lisztezett deszkán egy ujjnyi vékonyra nyújtjuk és pogácsa szaggatóval kis köröket szaggatunk.
Margarinnal megkent tepsit kirakunk a korongokkal. Meglocsoljuk olvasztott margarinnal és vastagon megszórjuk a cukorral, vaníliás cukorral összekevert darált dióval. Tetejére ismét egy sor tésztát teszünk, meglocsoljuk margarinnal, megszórjuk cukros dióval. Ezt addig ismételjük amíg minden hozzávaló el nem fogy.
A tetejére dió maradjon. ( Nekem 3- sor tésztám lett 25×30- as tepsiben).
Még letakarva a tepsiben pihentetjük 10- percet, majd 180- fokra előmelegített sütőben alsó felső sütésen 40-50 percig sütjük.
Én kb félidőben leszoktam takarni a tetejét sütőpapírral és így sütöm tovább, hogy a dió ne égjen meg a tetején. Közben elkészítjük valamelyik sodót.
Vanília sodó:
A pudingport a cukorral, vaníliás cukorral a tejben csomómentesen elkeverjük és közepes lángon sűrűre főzzük. (Ez a mártás hígabb lesz mint a hagyományos puding).
Borsodó:
A citromot megmossuk és a héját vékonyan, hogy a fehér rész ne kerüljön bele levágjuk. Legegyszerűbben ezt zöldség hámozóval tehetjük.
A bort a vízzel a citrom kifacsart levével és levágott héjával a vaníliás cukorral felforraljuk.
A cukrot, lisztet és a tojások sárgáját kihabosítjuk, állandó keverés mellett hozzáadjuk a forró bort és sűrűre főzzük.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük és a még forró tojásos krémet apránként hozzákeverjük.
A megsült kalácsból tépkedünk egy adagot és meglocsoljuk a még meleg vanília vagy borsodóval.