Burgonya puffancs
Hozzávalók:
- 50 dkg burgonya
- 1 ek só
- 1 kg liszt
- 10 dkg sertés zsír
- 5 dkg élesztő
- 0,5 l tej
- 2 ek só
- 1 tk cukor
Elkészítés:
A burgonyát megpucoljuk, kockákra vágjuk . Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi és 1 ek sóval puhára főzzük. Leszűrjük róla a vizet és szűrőbe téve jól lecsepegtetjük, majd burgonya törővel összetörjük és kihűtjük. A tejet meglangyosítjuk. 1 dl tejben a tk cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztbe belekeverjük a sót, elmorzsoljuk benne a zsírt. Hozzáadjuk a burgonyát a felfuttatott élesztőt és annyi langyos tejet, hogy lágy, de nem ragacsos kelt tésztát kapjunk.
A tésztát addig gyúrjuk míg elválik az edény falától. Lisztezett tálba tesszük a tetejét is megszórjuk liszttel és a duplájára kelesztjük. Ha megkelt deszkára borítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, majd 5*5- ös kockákra vágjuk.
Zsírral kikent lisztezett tepsiben szorosan egymás mellé rakjuk. Konyharuhával letakarjuk és még 30 percig kelesztjük. Tetejét olvasztott zsírral lekenjük és 180- fokos sütőben 35-30 percig sütjük. A tepsiből kiborítva mindig annyit tépkedünk belőle amit elfogyasztunk.
Melegen és hidegen is nagyon finom egyszerű tészta.