Burgonya puffancs

Hozzávalók: 

  • 50 dkg burgonya
  • 1 ek só
  • 1 kg liszt
  • 10 dkg sertés zsír
  • 5 dkg élesztő
  • 0,5 l tej
  • 2 ek só
  • 1 tk cukor

Elkészítés: 

A burgonyát megpucoljuk, kockákra vágjuk . Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi és 1 ek sóval  puhára főzzük. Leszűrjük róla a vizet és szűrőbe téve jól lecsepegtetjük, majd burgonya törővel összetörjük és kihűtjük. A tejet meglangyosítjuk. 1 dl tejben a tk cukorral felfuttatjuk az élesztőt.

A lisztbe belekeverjük a sót, elmorzsoljuk benne a zsírt. Hozzáadjuk a burgonyát a felfuttatott élesztőt és annyi langyos tejet, hogy lágy, de nem ragacsos kelt tésztát kapjunk.

A tésztát addig gyúrjuk míg elválik az edény falától. Lisztezett tálba tesszük a tetejét is megszórjuk liszttel és a duplájára kelesztjük. Ha megkelt deszkára borítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, majd 5*5- ös kockákra vágjuk.

Zsírral kikent lisztezett tepsiben szorosan egymás mellé rakjuk. Konyharuhával letakarjuk és még 30 percig kelesztjük. Tetejét olvasztott zsírral lekenjük és 180- fokos sütőben 35-30 percig sütjük. A tepsiből kiborítva mindig annyit tépkedünk belőle amit elfogyasztunk.

Melegen és hidegen is nagyon finom egyszerű tészta.