Beigli
Hozzávalók (6db tésztához)
- 90 dkg liszt
- 25 dkg Rama
- 12.5 dkg zsír
- 10 dkg porcukor
- 2.5 dkg élesztő
- 2 db tojássárgája
- 1 dkg só
- 1 dl hideg tejszín és kb. 2 dl hideg víz.
Elkészítés:
A lisztben elmorzsoljuk a Ramát a zsírt és az élesztőt (nem kell keleszteni).
Hozzáadjuk a cukrot a tojást és a sót, majd a tejszínt és annyi hideg vizet, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk, de ne ragadjon, mert nyújtásnál a deszkát nem szabad lisztezni, különben nem lesz fényes a tésztánk.
6 felé osztjuk és fóliával letakarva hűtőben 20 percet pihentetjük. 20-25cm-es téglalapra nyújtjuk és megkenjük a töltelékkel, feltekerjük és megkenjük tojássárgájával, majd ha megszáradt (kb.3óra), megkenjük tojásfehérjével. Egy éjszakára hűvös helyre tesszük.
Másnap a tetejét megszurkáljuk hurkapálcával a legaljáig, hogy a gőz ki tudjon jönni belőle. Légkeveréses sütőben 180-fokon 25-30 percig sütjük.
Mák vagy dió töltelék:
85 dkg mák vagy dió, 50 dkg kristálycukor, 15 dkg zsemlemorzsa, 1-2 citrom reszelt héja, mazsola, őrölt szegfűszeg és fahéj, ízlés szerint, 0.5 l víz.
A vízből és a cukorból szirupot főzünk és ráöntjük az összekevert többi hozzávalóra, majd jól kihűtjük. Célszerű előző nap elkészíteni. (én fele diós és fele mákos arányban szoktam elkészíteni.)
? Fogyassza egészséggel!