Jeges dinnyetorta

Hozzávalók:

  • 1 világos piskóta tortalap
  • 18 dkg cukor
  • ½ rum aroma
  • 1.25 kg görögdinnye
  • 500 ml pisztácia
  • 250 ml vaníliafagylalt (készen vásárolt )
  • 1 ek csokoládé reszelék.

Elkészítés:

A piskótából levágunk a tál méretének megfelelő kerek lapot (kb 20 cm átmérőjű). A sziruphoz felforralunk 180 ml vizet, majd hozzá adjuk a cukrot, és kevergetve feloldjuk. Hagyjuk kihűlni. A dinnye húsát kimagozzuk, nagyobb kockákra vágjuk, majd turmix géppel pürésítjük. Hozzá adjuk a cukorszirupot, és a rum aromát. A masszát műanyag tálba töltjük, és 5 órán keresztül fagyasztjuk a mélyhűtőben úgy, hogy közben kanállal gyakran megkevergetjük, hogy finom kristályos legyen.

Áttetsző fóliával kibélelünk egy kb. 20 cm átmérőjű kerek tálat, és pár percre betesszük a mélyhűtőbe. A kenhetővé vált pisztácia fagyiból, kb. 2 cm vastag réteget kenünk a tál belsejébe. A tálat ismét betesszük a mélyhűtőbe. A dinnye szorbetet erősen átkeverjük és beleforgatjuk a csokoládé reszeléket. A masszát a tál közepébe töltjük és elsimítjuk. Végül rátesszük a piskótalapot, könnyedén rányomkodjuk és a fagyi  tortát legalább 3 órán át fagyasztjuk.

Tálaláshoz a tortát tálra borítjuk és lehúzzuk róla a fóliát. Szeletekre vágva kínáljuk.