Somlói bombatorta

Hozzávalók a tésztához:

Vanília krém:

  • 8 dl tej
  • 20 dkg kristálycukor
  • 3 cs vaníliapuding
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 5 tojás fehérje
  • 1 cs zselatin

Az ízesítéshez, öntethez, díszítéshez:

  • 10 dkg mazsola
  • 1 rumaroma vagy 1 dl rum
  • 15 dkg durvára vágott dió
  • reszelt citromhéj
  • kakaópor
  • tejszínhab
  • 10 dkg cukor

Elkészítés:

A krémhez sűrűre főzzük a tejben a vaníliapudingot, a vaníliás cukrot, és 10 dkg kristálycukrot. Még forrón közé keverjük  a 10 dkg cukorral kemény habbá vert tojásfehérjéket. A zselatint egy kevés vízben feloldjuk és még melegen ezt is közé keverjük.

Az öntethez 10 dkg cukrot, 1 dl vízben addig főzünk míg teljesen feloldódik. Miután a cukoroldat kihűlt közé keverjük a rumot vagy rumaromát, a reszelt citromhéjat, és a mazsolát.

Összeállítás:

A kakaós piskótalapot egy félgömb alakú edénybe helyezzük, és enyhén megspricceljük rumos cukoroldattal. A sárga krém harmadát rákenjük, megszórjuk mazsolával, dióval és sima lappal befedjük. Arra is cukoroldatot spriccelünk, majd krémet teszünk, mazsolát és diót. Ráhelyezzük a diós lapot, ezt is megspricceljük sziruppal, rátesszük a krémet, mazsolád, diót, és befedjük a kakaós lappal.

Hűtőben szilárdítjuk majd tálalás előtt kiborítjuk a formából. Tejszínhabbal, kakaószórással vagy csokoládéval díszítjük.