Sütőben készült kürtöskalács – Ahogy én készítem

Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt
  • 10 dkg Rama
  • 2 egész tojás
  • 2 dl langyos tej
  • csipet só
  • 5 dkg élesztő
  • 3 ek kristálycukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 citrom-reszelt héja és leve

Kenés: 1 tojás sárgája, 2 ek tej, 1.5 dl víz, 2 ek kristálycukor

Szórás: kristálycukor, darált dió, vagy fahéj, esetleg kakaópor ízlés szerint.

Az élesztőt kevés tejben felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a cukorral, citromhéjjal, sóval, vaníliás cukorral, majd elmorzsoljuk benne a lágy margarint. Hozzáadjuk az egész tojásokat, a felfuttatott élesztőt, a citrom levét, és annyi tejet, hogy kicsit keményebb kelt tésztát kapjunk. Alaposan kidagasztjuk, majd liszttel megszórva, fél órát kelesztjük.

Ha megkelt 4-5 mm vastag, 12 cm széles, és kb. másfél méter hosszúra kinyújtjuk. 6 db 2 cm-es csíkot vágunk belőle, és feltekerjük az alufóliával becsomagolt, és étolajjal vékonyan megkent fa rudakra.( Ha, nincs fa rudunk, akkor papírtörlő gurigával is helyettesíthetjük, de ugyan úgy tekerjük be fóliával.)

Megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük állítva, majd 180-fokos sütőben 20-25 percig sütjük. Mivel a teteje gyorsabban sül, félidőben megfordítjuk.

A 1.5 dl vizet és a 2 ek cukrot oldódásig melegítjük, és a még forró tésztát ezzel a sziruppal lekenjük, és meghempergetjük a diós, vagy fahéjas kristálycukorban, majd óvatosa kihúzzuk a rudat a közepéből.