Árvácska

Hozzávalók:

Sárga tészta:

  • 2 egész tojás
  • 12,5 dkg kristálycukor
  • 1/2 dl étolaj
  • 1/2 dl langyos víz
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 13 dkg rétesliszt

A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, közé tesszük a tojások sárgáját a langyos vizet a sütőporral elkevert lisztet végül az étolajat. Zsírpapírral bélelt őzgerinc formába töltjük és 180-fokos sütőben 20-25 perc alatt, megsütjük. Még melegen kiborítjuk a formából és kihűtjük.

Rózsaszín tészta: ugyan az, mint a sárga, csak pár csepp piros ételfestéket keverünk hozzá.

A rózsaszín és sárga tésztát keresztbe és hosszába is kettévágom, így 4-4 rudat fogunk kapni.

Barna tészta: szintén ugyan azok a hozzávalók, csak a lisztből kiveszünk egy evőkanálnyit és keserű kakaóporral helyettesítjük. Ebből a tésztából két adagot sütünk sima tepsiben, és ha kisült, még melegen nedves konyharuhán feltekerjük.

A 4 rudat összefordítjuk, beletesszük a kitekert barna tésztába, és újból feltekerjük, hogy együtt hűljenek ki.

Krém:

  • 45 dkg Rama
  • 40 dkg porcukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 6 dl tej
  • Másfél csomag vanília ízű pudingpor
  • Kevés rumaroma
  • 1 ek. kakaópor

Elkészítése:

A margarint a vaníliás cukorral és a porcukorral jó habosra keverjük.

A tejet és a vaníliás pudingport krémmé főzzük és gyakori kevergetés mellett, kihűtjük, majd hozzákeverjük a habos vajkrémhez.  A krém ¼ részét, kivesszük és kakaópor, rumaromát keverünk hozzá.

Összeállítás: a barna lapot kiterítjük, rákenjük a fehéren maradt krém felét, majd ráteszem a színes rudakat, úgy, hogy egy rózsaszín és egy sárga legyen egymás mellett. Rákenjük a kakaós krémet. Ellentétes színű tésztát teszünk a tetejére, majd szorosan feltekerjük, konyharuhával összefogjuk, és hűtőben dermesztjük. Tálaláskor 1cm-es szeletekre vágjuk. Ugyan így készítünk még egy rudat.

Kiadós édesség és nagyon mutatós.