Csupa piskóta
Hozzávalók:
A fehér piskótához:
- 6db tojás
- 6ek kristálycukor
- 1cs vaníliás cukor
- 6ek liszt
- 1/2cs sütőpor
- 1 citrom vagy narancs reszelt héja
A kakaós piskótához:
- 12db tojás
- 12ek kristálycukor
- 10ek liszt
- 2ek kakaópor
- 1cs sütőpor
- 5dkg olvasztott vaj
- 1 citrom vagy narancs reszelt héja
Krém:
- 3dl tej
- 10dkg kristálycukor
- 2cs vaníliás pudingpor
- 1/2l tejszín
- baracklekvár a piskótatekercshez
Elkészítése:
A vaníliás pudingport és a kristálycukrot egy kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd a többi tejet is hozzáadva, sűrűre főzzük. A tejszínt kemény habbá verjük és a már kihűlt pudinggal jól összekeverjük.
A fehér piskóta
A hat tojás fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, és a vaníliás cukorral. Közé keverjük a tojások sárgáját, majd a sütőporral és reszelt citromhéjjal elkevert lisztet. 180-fokos sütőben, zsírpapírral bélelt tepsiben, 20-25 percig sütjük. Még melegen, nedves konyharuhára borítjuk és feltekerjük.
A kakaós piskóta
Ugyan úgy készül mint az előző, csak a masszához hozzákeverjük az olvasztott vajat. Ezt a masszát 180-fokos sütőben 30-35 percig sütjük. Kihűlés után keresztbe kettévágjuk. ( Én meg szoktam felezni a hozzávalókat, és két lapban sütöm ki,így szép egyenletesek lesznek a lapok. Ekkor 180-fokon 20-25 percig sütjük.)
Összeállítás:
A piskóta tekercset megkenjük baracklekvárral, majd szorosan feltekerjük, és 1cm-es szeletekre vágjuk. Az egyik kakaós lapot tálcára tesszük, megkenjük a krém felével, tetejére sorban felrakjuk a piskótatekercs szeleteket, úgy hogy az egész krémet befedje. Rákenjük a krém másik felét, és befedjük a másik kakaós lappal. Pár órára hűtőbe tesszük. Szeletelés előtt megszórjuk porcukorral, vagy olvasztott csokoládéval kenjük meg a tetejét. Ekkor forróvízbe mártott késsel szeleteljük.