Diós mogyorókrémes kalács

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2 tojás sárgája
  • 2.5 dl tej
  • 10 dkg Rama
  • 1 tk. rumaroma
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja

Töltelék: 10 dkg darált dió, 5 ek mogyorókrém.

Elkészítése: Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a cukrot, a sót, elmorzsoljuk benne a margarint, majd hozzáadjuk az élesztőt, a rumaromát, tojást és apránként a langyos tejet.

Lágy kelt tésztát gyúrunk. 16 egyforma részre osztjuk, ujjainkkal ellapítjuk, a közepébe 1-1 teáskanálnyi tölteléket teszünk, amihez a diót összekeverjük a mogyorókrémmel,majd a tészta széleit felhajtogatva, gombócot formálunk, ovális alakúra nyújtjuk, vigyázva, hogy a töltelék ki ne folyjék. (kb. 14×8 cm-esre.)

Derelye vágóval 5 hosszanti csíkot vágunk, úgy, hogy a két vége egybe maradjon. A végeit megfogjuk, és ellentétes irányba megcsavarjuk, hogy egy spirál jellegű rudat kapjunk, majd csiga alakba feltekerjük, és papírral bélelt maffin sütőbe tesszük.

Letakarjuk, és a duplájára kelesztjük. Ha megkelt megkenjük tejjel elkevert tojássárgájával, és 180-fokos sütőben 15-20 percig sütjük.